h

Supergemeente Nee, samenwerken oké!

18 december 2013

Supergemeente Nee, samenwerken oké!

Lees hieronder het opinistuk over herindeling dat op 18-12-2014 in de Gelderlander verscheen.

Er is de laatste dagen veel commotie ontstaan rondom de gemeentelijke herindeling. Een artikel in de Gelderlander van 10 december doet het voorkomen alsof herindeling ‘onontkoombaar’ is en de discussie laait op over welke gemeentes de toekomstige partners zouden moeten worden. Aankomende politieke partijen schrijven vast brieven naar beoogde gemeentebesturen en slaan hierbij de eigen gemeente over, een oud-wethouder weet het beter en bemoeit zich ook met de discussie, er wordt druk getwitterd, maar dat er een herindeling noodzakelijk is lijkt bijna niemand te betwijfelen. De SP West Maas en Waal doet niet aan napraterij en is tegen een gemeentelijke herindeling.

De reden om tot herindeling of fusering over te gaan is ten eerste de kostenbesparing die dit zou opleveren. Maar gemeenten en overheid rekenen zicht onterecht rijk. Uit diverse onderzoeken naar herindelingen in de afgelopen tien jaar blijkt dat de kosten in fusiegemeenten sterker stijgen dan in niet fuserende gemeenten (o.a. Allers en Geertsema, 2012)[1]. Oorzaken voor die hogere kosten zijn de toename van bureaucratie, kosten voor afstemming en communicatie en hogere salarissen voor ambtenaren. Een topambtenaar bij een grotere gemeente heeft namelijk een hoger salaris. Een grotere gemeente heeft ook meer bestuurskracht en gaat dus zaken aanpakken die eerst bleven liggen. Ook dit kost geld.

Een tweede reden om te fuseren is de decentralisatiepolitiek van de huidige regering. Hiermee worden de taken bedoeld die eerst door de centrale overheid of provincie werden uitgevoerd en nu door de gemeente: de jeugdzorg, de participatiewet en WMO. Als motief voor de decentralisaties wordt vaak aangegeven dat de inwoners dichter bij de gemeente komen te staan. Ook zou de gemeente daardoor de taken beter en goedkoper kunnen uitvoeren. Kleine gemeentes kunnen deze taken echter niet alleen aan en zoeken een oplossing om ze wel aan te kunnen. Fuseren en herindelen ligt dan voor de hand.

De afstand tussen inwoners en gemeente zal zowel letterlijk als figuurlijk toenemen. De SP vindt het niet te verteren dat de inwoner kilometers moet rijden om een paspoort op te halen. Vooral ouderen en minder mobiele mensen worden hierdoor getroffen en mensen die van het openbaar vervoer afhankelijk zijn. Grotere afstand leidt gevoelsmatig tot minder betrokkenheid, inwoners voelen zich minder ‘thuis’ in de gemeente. Terwijl het juist de bedoeling is dat we meer samen gaan doen.

Conclusie: herindeling leidt tot een onwenselijke afstand tussen inwoners en gemeente, kostenstijging en een ‘ieder voor zich’ mentaliteit.

De SP wil niet herindelen maar samenwerking op het gebied van voorzieningen zoals een zwembad, de uitvoering van door de overheid aan de gemeente toegewezen taken zoals WMO en Jeugdzorg, afvalverwijdering en GGD-taken. Hierdoor wordt voorkomen dat de kosten stijgen, de gemeente kan de problemen die gepaard gaan met de decentralisaties delen met andere gemeentes en de afstand tot de inwoner wordt niet groter. De SP kiest in dit geval voor samenwerking met de andere gemeentes in Maas en Waal te weten Druten en Beuningen. Dit doen we echter alleen als daadwerkelijk blijkt uit onderzoek, dat samenwerking leidt tot een kostenbesparing en verhoging van de kwaliteit van dienstverlening op lange termijn.

Wij zijn van mening dat dit een te belangrijke kwestie is om alleen de gemeenteraad over te laten beslissen. We willen dat er een referendum wordt gehouden onder alle inwoners uit West Maas en Waal. Dan weet je tenminste zeker dat de uitkomst gedragen wordt door de meerderheid van de inwoners.

Willeke van Ooijen en Gert Jan Joosen, SP West Maas en Waal.

Willeke van Ooijen is lijsttrekker van de SP West Maas en Waal, Gert Jan Joosen, staat nummer drie op de kandidatenlijst voor de gemeenteraadsverkiezingen.

 




[1] Maarten Allers, Bieuwe Geertsema, ‘Kabinet rekent zich rijk met gemeentelijke opschaling’,

Me Judice, 9 november 2012.

 

 

Reactie toevoegen

U bent hier