h

SP West Maas en Waal informeert over “snippergroen”

14 april 2014

SP West Maas en Waal informeert over “snippergroen”

Sinds enige tijd biedt de Gemeente West Maas en Waal “snippergroen” te huur of te koop aan.  Met “Snippergroen” worden de kleine stroken grond of perceeltjes langs huizen en tuinen bedoeld. Inwoners in onder andere Maasbommel en Dreumel hebben hier onlangs een brief over gehad. De informatie die in deze brief gegeven wordt is volgens de SP niet volledig.

In de brief staat dat inwoners grond kunnen huren voor € 1,50 per m2 per jaar of kopen voor € 75,- per m2. De noodzakelijke notariskosten komen daarbij ook nog voor “de koper”. Om te bewijzen dat de grond aan hen toebehoort is een satellietfoto meegestuurd waarop het gebruik wordt aangegeven. Wat de Gemeente echter vergeten heeft te vermelden in de brief is, dat wanneer iemand te goeder trouw de grond gebruikt gedurende 10 jaar (zonder onderbreking)  hij door verjaring eigenaar is geworden van de grond. Zou iemand wel weten dat de grond niet van hem is dan geldt een verjaringstermijn van 20 jaar. Bij beide geldt de voorwaarde dat de Gemeente niet kenbaar heeft gemaakt dat de grond haar eigendom is. Anders gezegd: iemand koopt dan de grond waarvan hij zelf (door verjaring) eigenaar is geworden van de niet-eigenaar: de Gemeente. De bewijslast dat de eigenaar te goeder trouw was, ligt bij de eigenaar zelf.

De SP vindt de actie van de Gemeente om op oneigenlijke gronden de inwoners geld te laten betalen voor hun eigen grond te gek voor woorden en heeft hierover al vragen gesteld in de raadsvergadering afgelopen week 10 april. Hierbij is aan wethouder Hol gevraagd, de inwoners juist te informeren en na te gaan of inwoners al onterecht geld hebben betaald voor grond die misschien al van hen is.

Wilt u meer informatie hierover dan kunt U contact opnemen met de SP hulpdienst tel: 06-83892605 of met Theo van Aalst, tel: 0487-561602

Lees hier het vervolg over de vragen die de SP gesteld heeft in de raadsvergadering.

U bent hier