h

SP stemt tegen de verordening leerlingenvervoer

20 juni 2014

SP stemt tegen de verordening leerlingenvervoer

De SP heeft als enige partij tegen de nieuwe verordening leerlingenvervoer gestemd. Nadat enkele amendementen en een motie werden weggestemd bleef er helaas niets anders over dan niet voor de nieuwe verordening te stemmen waarin weer een stukje sociaal beleid verder wordt afgebroken. 

De SP vindt dat de vrijheid van onderwijs ook moet gelden voor leerlingen in het speciaal onderwijs in West Maas en Waal. Momenteel worden kinderen in het bijzonder onderwijs (onderwijs met een bepaalde levensbeschouwing) en kinderen in het speciaal onderwijs (onderwijs voor kinderen met een beperking), vervoerd naar de school van hun keuze. Hierbij geldt dat alleen de kosten van vervoer naar de dichtstbijzijnde school worden vergoed. 

Dit betekent dat er alleen sprake is van vrije schoolkeuze wanneer de ouders genoeg inkomen hebben. Ouders die de vervoerskosten niet kunnen betalen moeten genoegen nemen met de dichtbijzijnde school. 

Hierover heeft de SP in de raadsvergadering van 19-06-2014 een amendement ingediend. Hoewel het amendement door CDA en SMW werd gesteund is het door de coalitie van VVD en FD verworpen. 

Daarnaast heeft de SP een motie ingediend waarin het college werd opgeroepen te onderzoeken op welke wijze adequate begeleiding van het leerlingenvervoer gewaarborgd kan worden. Deze motie werd helaas niet gesteund door SMW, CDA, FD en VVD. De SP maakt zich zorgen over de veiligheid van leerlingen die zonder begeleiding in taxibusjes worden vervoerd. Daarom komt er  een meldpunt voor problemen in het leerlingenvervoer. 

U kunt voorlopig uw reactie hieronder kwijt. 

 

Reacties

Dit schoolvervoer is voor ons een heel actueel onderwerp. Onze zoon bezoekt een school verweg. Dit is niet een vrije keuze van ons als ouders. Maar een gevolg van opeenstapeling van gebeurtenissen. Te weten: verwaarlozing op een reguliere bassisschool perspectief praktijkonderwijs ( huidige school perspectief havo) tot een fout advies van leerplichtambtenaar.
Onze zoon kon niet aarden ( zacht uitgedrukt)op cluster 4 in Oss. Alle andere scholen hebben de vrijheid om een leerling te weigeren. Dan blijft er dus die "enige" oplossing in dit geval in Vught over. Naar deze school wordt echter geen vervoer geregeld of vergoed.Deze school wordt bezocht door veel meer kinderen die deze speciale zachte aanpak nodig hebben en die ook een cluster 4 school dichter in de buurt hebben en komen dikwijls nog verder weg. Ik ben echter de enige ouder die zelf moet brengen. Ik ben nu met het vervoer 15 uur per week bezig en werk dus minder. Nu kunnen wij het betalen. Sterker nog ik wil wel een taxi betalen. Maar dan wel de taxi waar ik nu achteraan rijd. Waar al een aantal gemeenteleerlingen in zitten. Maar ik kan en mag als particulier geen kind gecombineerd met het schoolvervoer laten vervoeren. Dit is exclusief voor de gemeenten. Ik doel op vervoer door gemeente Maasdriel, West maas en Waal en Oss. In sommige gevallen betreft het AWBZ vervoer, daarvoor geldt hetzelfde. MVG EvelienSchoenmaker

Reactie toevoegen

U bent hier