h

Gemeente schendt privacy zorgvragers

16 september 2014

Gemeente schendt privacy zorgvragers

Onderstaand krantenartikel stond in de Gelderlander van 15-9 2014

BENEDEN- LEEUWEN – De gemeente West Maas en Waal heeft vorige week uitnodigingen verzonden voor informatiebijeenkomsten waaraan per abuis gegevens van 276 zorgafhankelijke bewoners zijn toegevoegd.

De mails zijn verstuurd naar in­stellingen en organisaties die te maken krijgen met de overheve­ling van zorgtaken van rijksover­heid naar gemeenten per 1 januari 2015. De SP ontving de mail ook en trok meteen aan de bel waarna de gemeente de ontvangers ver­zocht de info te verwijderen en niet door te sturen.

Willeke van Ooijen, fractievoorzit­ter SP: „Wij hameren al maanden op het beschermen van de priva­cy van mensen. Het is bitter dat onze zorg nu al gerechtvaardigd blijkt te zijn. Weliswaar heeft de gemeente nadat wij aan de bel trokken de fout trachten te her­stellen, maar gegevens van 276 Wmo-mensen uit Wamel, Dreu­mel, Maasbommel, Druten, Tiel en Winssen zijn verspreid. Dat mag niet, het is gevoelige informa­tie waar derden misbruik van kunnen maken.”

Wethouder Bert van Swam be­treurt de gang van zaken. „Het is een pijnlijk voorval. Een menselij­ke fout door één druk op de knop. Als je dit wilt uitsluiten, moet je weer met potlood en carbonpa­pier gaan werken.”

De Gemeente West Maas enWaal verspreidde per abuis gegevens van 276 Wmo-cliënten.

De fractie van de SP wil dat het privacybeleid van de Gemeente op zeer korte termijn onder de loep wordt genomen. Bovendien vindt ze dat een excuus van de Gemeente tegenover de betrokkenen op zijn plaats is. 

U bent hier