h

West Maas en Waal is de eerste gemeente in Nederland die de fractievolgers afschaft.

1 mei 2015

West Maas en Waal is de eerste gemeente in Nederland die de fractievolgers afschaft.

Het is een zwarte dag voor de democratie in Maas en Waal. In de raadsvergadering van 30 april heeft de coalitie van FD en VVD bij monde van Ans Mol  (u kent haar nog als het raadslid met de gevleugelde uitspraak wij weten wat goed voor u is) een motie ingediend om de fractievolgers af te schaffen. Het democratisch gehalte is al niet erg hoog in onze gemeente maar het kan altijd nog erger. Tijdens hun vorige raadsperiode hebben de FD en VVD het inspreekrecht ingeperkt, het is niet mogelijk om burgerinitiatieven in te dienen als inwoner en vorige maand is de motie van de SP om een referendumverordening in te stellen, afgewezen door de coalitie. Maar deze laatste actie spant toch wel de kroon. West Maas en Waal heeft hiermee de twijfelachtige eer om de eerste gemeente in heel Nederland te zijn die hiermee het democratisch proces de nek omdraait.

In het verleden kregen fractievolgers geen vergoeding, maar door een wetswijziging is de gemeente vanaf juli 2014 verplicht een vergoeding toe te kennen. Wat wil het geval, de partij die gul geld uitgeeft aan populistisch beleid, wil pakweg 7320 euro per jaar besparen door alle fractievolgers af te schaffen.

Voor de lezers die niet goed weten wat de taken van een fractievolger zijn. Fractievolgers of commissieleden zijn leden van de politieke partij die hun raadsleden ondersteunen. Dat kan zijn bij het schrijven van moties en/of amendementen, het vervangen van raadsleden bij commissievergaderingen (RTG’s) , kortom al het politieke handwerk wat  nodig is voor het uitvoeren van het raadswerk. Fractievolgers zijn daarnaast kandidaten voor de volgende verkiezingen. Een ander argument om met fractievolgers te werken is om inwoners van de gemeente te betrekken bij gemeentepolitiek. Hoewel ze verder geen invloed hebben op de besluitvorming komt dit het democratisch proces wel ten goede.

Deze argumenten legt de coalitie echter naast zich neer. Voor FD en VVD is het niet belangrijk om enthousiaste inwoners te betrekken bij de gemeentepolitiek. Wat telt is het overhouden van geld en uiterlijk vertoon. Wat wel blijft is het jaarlijkse raadsuitje inclusief diner met partner en de afsluiting van elke raadsvergadering aan de bar.

De grote vraag achter de motie om de fractievolgers af te schaffen werd aan het eind van de raadsvergadering door Willeke van Ooijen van de SP gesteld.  Of het werkelijk ging om die 7320 euro die de coalitie had uitgerekend of zat er een andere reden achter. Het antwoord daarop is niet moeilijk te bedenken. Vanaf het begin van de raadsperiode worden er door de oppositie kritische vragen gesteld en moties of amendementen  ingebracht. Daardoor duren de raadsvergaderingen vaak tot 23.00 uur ‘s avonds of worden de volgende avond weer hervat. Dat is de coalitie een doorn in het oog. Het heeft er alle schijn van dat de FD en VVD, door de fractievolgers af te schaffen de oppositie wil muilkorven. Wij denken dat daarop weinig hoop is. De SP blijft kritische vragen stellen met of zonder fractievolgers. Het is jammer voor de VVD en FD maar zoals het vroeger was, wordt het nooit meer.

Namens SP West Maas en Waal

Willeke van Ooijen raadslid

Geert de Jong raadslid

Gert Jan Joosen, fractievolger

Reacties

Hallo Sp maas en waal
Zoals je weet zijn er een aantal wethouder en raadsleden Die voor eigen belang in de raad zitten.Jammer anno 2015 dat dit nog steeds in Gemeente west maas en waal gebeurt.....En nu weer de primeur heeft met fractie volgers de grond in te schoppen.
Hopelijk kan de SP maas en waal nog een beetje blijven schoppen. Willeke en Geert wij blijven jullie steunen!!!!!!!

Reactie toevoegen

U bent hier