h
Verkiezingsprogramma 2018

Acht Dorpen

In de gemeente West Maas en Waal met haar acht dorpskernen bewaken wij de eigen identiteit van de verschillende kernen. Als grootste dorp is Beneden Leeuwen de kern waar veel voorzieningen zijn. Deze moeten voor iedereen makkelijk toegankelijk en bereikbaar zijn.

De dorpskernen staan centraal in onze visie voor een sociale samenleving. De leefbaarheid binnen deze kernen is van groot belang. Ze vormen een buitenkans voor inwoners om met elkaar een sociaal netwerk op te bouwen. In elk dorp moeten basisvoorzieningen, zoals dorpshuis, huisarts, pinautomaat, basisschool en peuterspeelzaal en eventueel een buurtsupermarkt, aanwezig en toegankelijk zijn.

De woningbouwcorporaties richten zich steeds meer op het maken van winst en steeds minder op sociale woningbouw. Hierdoor verdwijnt de sociale woningbouw uit de dorpen. De gemeente moet meer druk uitoefenen op de corporatie om te blijven bouwen in de dorpen. Door de huisvestingswet kan de gemeente leegstand tegengaan en er voor zorgen dat de (sociale) woningen beter verdeeld worden over de acht dorpen.

8 kernen

  1. In alle kernen wordt een pakket van basisvoorzieningen zoals: dorpshuis, huisarts, pinautomaat, basisschool en peuterspeelzaal en eventueel een buurtsupermarkt, gehandhaafd, dan wel opnieuw gevestigd.
  2. Het achterstallig onderhoud van bestrating en riolering moet worden aangepakt.
  3. De organisatie van het beheer van sportaccommodaties, die voornamelijk gerund worden door vrijwilligers, blijft zoals deze was en wordt door de gemeente ondersteund.
  4. Gezien de vergrijzende bevolkingsopbouw moet er oog zijn voor het leefbaar houden van de dorpen voor ouderen. Een goede reisvoorziening, zoals de regiotaxi en de reguliere busdienst, behoren in stand te worden gehouden en waar mogelijk te worden verbeterd.
  5. Ook ouderen die zorg nodig hebben moeten in hun eigen dorp kunnen blijven wonen. Daarom wil de SP in elk dorp een buurtzorghuis zodat ouderen in hun eigen dorp de zorg krijgen die ze nodig hebben.
  6. We maken ons zorgen over huisvesting. Er moet worden gebouwd naar behoefte en in overeenstemming met de mate van kleinschaligheid van de kernen.
  7. Er komt meer aandacht voor de (huisvesting-) problematiek rond de Oost Europese arbeidsmigranten.
  8. Voor jongeren moet er een veilige plek zijn om zich te vermaken in ieder dorp.
  9. Onveilige verkeerssituaties worden aangepakt. Inwoners worden serieus genomen. Ons uitgangspunt hierbij is dat de inwoners van alle kernen aangeven welke verkeerssituaties, aangepast of verbeterd moeten worden.
  10. Vrijwilligerswerk wordt gestimuleerd, en waar nodig ondersteund en gefaciliteerd.
  11. Behoud scholenvoorziening en betaalbare huurwoningen in de dorpen aan de Maaskant.
  12. Achterstanden in onderhoud van het openbaar groen moeten worden aangepakt. De gemeente blijft eindverantwoordelijk voor het onderhoud van openbaar groen, maar initiatieven van inwoners worden gestimuleerd en ondersteund.
  13. Elk dorp hoort een centraal gelegen ontmoetingsplaats te hebben, bijvoorbeeld een dorpsplein. Hier kunnen evenementen plaatsvinden en markten gehouden worden. Deze plek moet goed toegankelijk en bereikbaar zijn voor alle inwoners. Hierbij is aandacht voor bestrating en presentatie. Voor projecten, zoals aan de Wielstraat in Beneden Leeuwen en het Pastoor Kurstjensplein in Wamel, wordt altijd actief de inspraak van de inwoners gevraagd.

Beneden Leeuwen

In West Maas en Waal is Beneden Leeuwen het centrum waar de meeste voorzieningen zijn zoals: winkels, bedrijven en gemeentehuis. Deze moeten voor iedereen makkelijk toegankelijk en bereikbaar zijn.

  1. We streven naar een verscheidenheid aan winkels in Beneden Leeuwen. We stimuleren en ondersteunen lokale (MKB-) ondernemers.
  2. De Zandstraat moet een straat met eenrichtingsverkeer worden. We gaan echter niet over een nacht ijs. Er komt eerst een proefperiode van een half jaar. Als blijkt dat dit de beste oplossing is, knappen we de Zandstraat in gedeeltes op. We betrekken de ondernemers en bewoners bij de plannen die realistisch, efficiënt en duurzaam moeten zijn. Onderzoek gedaan door de SP wijst uit dat een ruime meerderheid van de ondernemers ons initiatief ondersteunt.
  3. We maken de Zandstraat echt veilig voor fietsers, voetgangers en mensen met een beperking. We willen een betere belijning van het fiets- en autoverkeer.

Bouwen en wonen

Sinds de verzelfstandiging van de woningbouwcorporaties heeft de gemeente niet meer alleen de regie op het gebied van volkshuisvesting. De oorspronkelijke doelstelling van de corporaties is het goed huisvesten van kwetsbare groepen in onze maatschappij. In onze gemeente staat renovatie en groot onderhoud op een laag pitje en verkoopt de woningbouwcorporatie liever woningen dan dat ze behoudt of bouwt. De gevolgen hiervan zijn groot: de wachtlijsten zijn in West Maas en Waal opgelopen tot 8 jaar en soms wel vijftien jaar voor een betaalbare eengezinswoning in een bepaalde buurt.

Er is vooral woningnood onder jongeren en mensen met een lager inkomen. De huizen worden voor hen onbetaalbaar. Het aantal huisuitzettingen is de laatste jaren toegenomen en veel mensen zoeken hun heil in anti-kraak woningen zoals de Hey-Acker in Beneden Leeuwen en het Henricus in Wamel. De plannen van gemeente, corporatie en projectontwikkelaars lijken zeer eenzijdig: slopen of verkopen en daarvoor in de plaats de bouw van duurdere huurwoningen en koopwoningen. De gemeente zou hierin sturend moeten optreden. Door de huisvestingswet kan de gemeente leegstand tegengaan en er voor zorgen dat de (sociale) woningen beter verdeeld worden over de dorpen.

De gemiddelde huurprijs is de afgelopen 6 jaar gestegen met 28,8 %. Deze huurexplosie moet stoppen. Dat kan als de gemeente met woningcorporaties afspreekt dat zij geen nieuwbouw van dure huurwoningen meer realiseren en stoppen met sloop en verkoop van betaalbare huurwoningen. De gemeente investeert in woningcorporaties die een mix van betaalbare en middeldure huurwoningen moeten realiseren. Dat kan de gemeente doen omdat ze goedkoop geld kan lenen. Er moet worden onderzocht of de gemeente in eigen beheer huurwoningen kan bouwen. Het beheer van deze nieuwe huurwoningen wordt overgedragen aan woningcorporaties omdat zij veel meer verstand van wonen hebben dan ambtenaren op het gemeentehuis.

  1. Bij nieuwe projecten meer goedkope woningen bouwen: minimaal 50% sociale woningbouw.
  2. Wij willen niet nog meer lege kantoren en panden in de gemeente West Maas en Waal. Indien niet wordt voldaan aan het leegstandscriterium: 60% verhuurd/verkocht voor de bouw begint, gaat het niet door.
  3. Kantoren en panden die langer dan twee jaar leegstaan, moeten beschikbaar komen voor sociale woningbouw. Bijvoorbeeld woonappartementen voor jongeren of alleenstaanden.
  4. Toegankelijkheid voor ouderen en gehandicapten bij nieuwbouw en mogelijkheden voor subsidie en soepele regelgeving voor sociale, medische en andere voorzieningen aan huis.
  5. Versterk de inspraak en de betrokkenheid van huurders op het woonbeleid.
  6. Aan huurwoningen hoort tijdig en volledig onderhoud gepleegd te worden. Aanpassing en vernieuwing om aan de huidige eisen te voldoen, mag niet automatisch tot een huurverhoging leiden.
  7. Er zal scherper worden toegezien op particuliere verhuurders en verhuurders van antikraakpanden. Is de huur niet te hoog? Is het onderhoud voldoende? Hoe staat het met de brandveiligheid van hun panden?
  8. Samen met corporaties willen we de sociale huurwoningen energiezuiniger maken. Zo kan de energierekening omlaag en is het klimaat beter af.
  9. Wij willen dat woningbouwcorporaties terughoudender omgaan met de verkoop van huurwoningen. Opbrengsten moeten worden besteed aan de nieuwbouw van sociale woningen.
  10. Er moeten betaalbare koopwoningen worden gebouwd voor starters, maar niet ten koste van het aantal sociale huurwoningen.
  11. Bewoners blijven meebeslissen bij sloopplannen. Niet door een avondje mee te praten over een besluit dat al is genomen, maar door mensen vroegtijdig te betrekken en te laten meedenken.
  12. Behoud van panden met cultuur historische waarde.
  13. Wanneer er nieuwe woningen worden gebouwd dienen deze te worden voorzien van zonnepanelen en zonneboiler. Nieuwe woningen worden zonder gas opgeleverd.
  14. Er worden plannen gemaakt om bestaande woningen gas-loos te maken.

Veiligheid

Het is belangrijk dat iedereen in West Maas en Waal zich veilig voelt. De SP herkent en erkent dit. Individuele gemeenten gaan niet meer over de brandweer. Daar gaat de veiligheidsregio over waar burgemeesters met elkaar overleggen. Dit is een ondemocratisch orgaan en daarom vindt de SP dat veiligheidsbeleid in handen zou moeten zijn van de gemeenteraad zodat we zelf weer iets te zeggen hebben over bijvoorbeeld de aanrijtijden. Kwaliteit van de veiligheid is heel belangrijk en daarom willen we:

  1. Preventief veiligheidsbeleid in alle wijken, dorpen en kernen.
  2. Dat de gemeente oog heeft voor dagelijkse dingen als: goede straatverlichting, reparatie van wegen, reparatie van trottoirs en goed onderhouden openbare voorzieningen.
  3. Het veiligheidsgevoel in de dorpen verder verbeteren door goede voorzieningen en prettige buurten.
  4. Buurtpreventie en het verantwoordelijkheidsgevoel bij inwoners stimuleren. Bij problemen brengen we mensen met elkaar in gesprek.
  5. Weer een wijkagent die makkelijk te bereiken is. Dit is onmisbaar voor het veiligheidsgevoel van de inwoners. Een BOA of particuliere beveiliger is geen vervanging voor de wijkagent.
  6. Dat de toegankelijkheid van de politie zowel op het politiebureau als telefonisch verbeterd wordt. Snelle bereikbaarheid en adequaat handelen door de politie geven de inwoners vertrouwen.
  7. Door meer jeugd- en jongerenwerk vandalisme bestrijden. Hangplekken moeten worden geïnventariseerd en we bieden alternatieven om overlast terug te brengen.
  8. Hard optreden tegen loverboys (in samenwerking met politie, onderwijs en eventueel jeugdzorg).
  9. In samenwerking met gemeente, politie en ouderenbonden voorlichting geven over preventie en anti-inbraak aan ouderen.

Verkeer en vervoer

Goed openbaar vervoer is in de gemeente een noodzaak om de acht dorpen leefbaar te houden.

Kleinschalig openbaar vervoer zoals de buurtbus zorgt voor een goede verbinding met Beneden Leeuwen. Dit moet in stand gehouden worden en verbeterd waar nodig. Gezien de vergrijzing moet er oog zijn voor het leefbaar houden van de kernen voor ouderen. De regiotaxi en een reguliere busdienst moeten blijven en waar nodig worden verbeterd. Bij aanbestedingen moet het niet alleen gaan om de goedkoopste aanbieder maar wordt ook naar kwaliteit gekeken.

Onveilige verkeerssituaties worden aangepakt. We maken de Zandstraat echt veilig voor fietsers, voetgangers en mensen met een beperking. Inwoners worden serieus genomen. Ons uitgangspunt hierbij is dat de inwoners van alle kernen aangeven welke verkeerssituaties, aangepast of verbeterd moeten worden.

  1. Het voetveer Wamel-Tiel blijft behouden zodat scholen, ziekenhuis, bioscoop en winkels, makkelijk bereikbaar blijven. De gemeente draagt bij in de kosten van een goede en veilige verbinding.
  2. De gemeente is een fietsgemeente bij uitstek. Wij willen goed onderhouden fietspaden en betere doorgaande verbindingen. Bij de bushaltes moeten voldoende fietsenrekken komen.
  3. Alle parkeergelegenheid bij het winkelcentrum van Beneden Leeuwen blijft gratis.
  4. De Zandstraat moet een straat met eenrichtingsverkeer worden. We willen ook een betere belijning van het fiets- en autoverkeer en snelheidsbeperkende maatregelen. We knappen de Zandstraat in gedeeltes op en betrekken ondernemers en bewoners bij de plannen. Deze plannen moeten realistisch, efficiënt en duurzaam zijn. Geen vrachtverkeer na 11 uur ’s morgens in de straat.
  5. Inwoners krijgen inspraak bij verkeersinrichting in de dorpen en het buitengebied.
  6. We zorgen voor een veiligheidsgebied rondom scholen.

 

U bent hier