h

-4 voelde warm aan: SP warm ontvangen in de Maasdorpen

17 februari 2012

-4 voelde warm aan: SP warm ontvangen in de Maasdorpen

In het kader van de actie ‘Bouwen voor leegstand?’ houdt de SP een peiling naar de woonbehoefte onder de inwoners van West Maas en Waal. Nu de woningmarkt totaal is veranderd en op slot zit en de crisis maar voortduurt, vraagt de SP zich af of een herbezinning op de voorgenomen bouwplannen in de gemeente niet op zijn plaats is. Op zaterdag 28 januari en 11 februari werden de dorpen Appeltern, Altforst, Maasbommel en Alphen bezocht met een huis aan huis enquête. Een voorlopige conclusie na 130 enquêtes:


De SP enquêteurs werden gastvrij ontvangen en meerdere keren uitgenodigd om binnen een praatje te komen maken. Dit was uiteraard zeer welkom bij deze kou maar het leverde de werkgroep buiten de enquêtevragen om ook nog andere informatie op. Veelal was dit informatie die betrekking had op het verbeteren van de leefbaarheid, iets waar veel inwoners van de Maasdorpen zich zorgen over maken.
De voorlopige conclusie is dat mensen over het algemeen zeer tevreden zijn met het dorp waar ze wonen en er in principe oud willen worden. Gebrek aan voorzieningen kan een reden zijn om toch te vertrekken, bijvoorbeeld naar een seniorenwoning of appartement in de kern van Beneden Leeuwen of Druten. De afwezigheid van openbaar vervoer is vooral voor (ouders van) jongeren die studerend of schoolgaand zijn een reden om te vertrekken. Ouderen missen openbaar vervoer op het moment dat zelf rijden er om gezondheidsredenen niet meer in zit. Het verdwijnen van winkels die voorzien in de eerste levensbehoefte is vooral voor ouderen ook een reden om (tegen hun zin in) te vertrekken.
Opvallend was ook dat verschillende jongeren aangaven trots op hun dorp te zijn en er best graag willen blijven wonen. De rust en veiligheid in deze dorpen wordt als zeer prettig ervaren. De algemene tendens was dat men vindt dat zowel ouderen als jongeren de kans moeten krijgen om in hun dorp te kunnen blijven wonen. Enkele inwoners vinden dat ze zelf wat actiever kunnen worden om de leefbaarheid te verbeteren. Bijvoorbeeld door zich te verenigen in een soort van comité om hun wensen richting gemeente duidelijker kenbaar te maken. Het opstellen van een dorpsontwikkelingsplan werd genoemd en bovenal betaalbare woonruimte voor de jeugd wat zich moet uiten in de bouw van woningen voor starters en goedkopere huurwoningen
Het kan zijn dat de SP u niet thuis heeft aangetroffen en dat u de enquête alsnog wilt invullen. Dit kan op www.westmaasenwaal.sp.nl . Hier vindt u ook meer informatie over de SP in West Maas en Waal.
Na de Carnaval kunt u de SP tegenkomen in de dorpen aan de Waalkant voor het vervolg van de enquête.
 

U bent hier