h

Openbare Avond SP over huren was een succes

19 november 2013

Openbare Avond SP over huren was een succes

De openbare avond ‘Stop de Huurexplosie’ die door de SP West Maas en Waal werd georganiseerd op vrijdag acht november j.l. is goed bezocht. Ruim 35 verontruste en ontevreden huurders konden in discussie gaan met de directeur van de woningstichting, Marinus Kempe en manager wonen Jan Boot. Paulus Jansen, tweede Kamerlid van de SP heeft toegelicht in hoeverre de bezuinigingen van het kabinet invloed hebben op het huurbeleid van de Kernen in West Maas en Waal.

De avond was het sluitstuk van een enquête die de SP onder de huurders van West Maas en Waal heeft gehouden. Zo’n 10 % van de huurders (152 geënquêteerden) hebben hun mening gegeven over de kwaliteit en de prijs van hun huurwoning.

De conclusie van dit onderzoek was dat er in West Maas en Waal behoefte is aan sociale woningbouw met een lage huur tot ongeveer 600 euro. Jammer genoeg loopt het aanbod van sociale woningbouw niet gelijk met de behoefte. Oorzaken hiervan zijn onder anderen de verkoop van sociale huurwoningen, woningen die wel gebouwd worden zijn te duur en er is weinig verloop in het huurwoningenbestand. Dit uit zich in lange wachttijden voor bepaalde woningen en dorpen.

 Dit blijkt overigens ook uit het rapport ‘Bouwen voor Leegstand’, naar aanleiding van een onderzoek van de SP West Maas en Waal in 2012. De conclusies uit dit rapport werden helaas door de FD coalitie van de gemeente West Maas en Waal genegeerd. “Ans Mol van de FD, die zich nu druk maakt om het aanbod van woningen in kleine kernen, zag toen geen reden om afspraken te maken over de verkoop van huurwoningen met De Kernen” aldus Willeke van Ooijen van de Sp.

De meerderheid van de geënquêteerden is verder tevreden over de kwaliteit van de woning. Uit de hoeveelheid opmerkingen over (slechte) isolatie en vocht in de woning blijkt echter dat er vooral behoefte is aan renovatie, met name i.v.m. isolatie en vochtproblemen.

Het is niet duidelijk in hoeverre renovatieplannen, die De Kernen nog wil gaan uitvoeren door de huidige bezuinigingen op woningcorporaties, opgeschort zijn.

De SP vindt dat de gemeente het investeren in dure koopwoningen moet loslaten en beter kan investeren in de leefbaarheid van kleine kernen. Door te zorgen voorgenoeg aanbod aan betaalbare huurwoningen wordt voorkomen dat jongeren wegtrekken. Daarnaast moet de gemeente ook blijven investeren in voorzieningen (zwembad, sporthal, multifunctionele centra, scholen, openbaar vervoer), zodat de gemeente zijn bewoners iets te bieden heeft en het aantrekkelijk is voor jongeren om in West Maas en Waal te blijven. Dit kan door concrete afspraken te maken met De Kernen over het percentage sociale woningbouw van de totale woningvoorraad in de gemeente. Ook wil de SP dat huurwoningen die binnen een jaar niet verkocht worden weer terug gaan in de verhuur.

Wie interesse heeft in de rapporten kan contact opnemen met de SP West Maas en Waal.

Reactie toevoegen

U bent hier