h

Oproep SP: Koelwagen voor voedselbank gevraagd

17 augustus 2014

Oproep SP: Koelwagen voor voedselbank gevraagd

Ook in West Maas en Waal kloppen veel huishoudens noodgedwongen bij de voedselbank aan. Het gaat vaak om mensen die hun werk  zijn kwijtgeraakt of door andere omstandigheden niet meer rond kunnen komen. Vaak dreigt ook een huisuitzetting of schuldsanering. Deze mensen dreigen af te glijden in de maatschappij en komen er zonder hulp niet meer uit. 

Helaas laat de politiek het, op een enkele partij na, afweten. Hoewel de regering van VVD en PvdA beweert dat het beter gaat met de economie, wijzen de cijfers anders uit. Er zijn op dit moment 80.000 banen minder dan vorig jaar en het aantal mensen in de armoede stijgt. Van de mensen onder de armoedegrens gaat ongeveer 50% regelmatig naar de voedselbank of kledingbank. Hieronder zijn veel kinderen. Cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistieken (CBS) en het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) wijzen uit dat van de kinderen van 6-18 jaar :

  • 1 op de 3 zich zorgen maakt om de armoede thuis, daarvan maakt 50 % zich zorgen om huisuitzetting.
  • 25 % heeft klachten zoals buikpijn en vermoeidheid.
  • 50 % wordt gepest vanwege de kleding. Armoede wordt op school stil gehouden.
  • 1 op de 5 kinderen neemt geen deel aan sportieve of culturele activiteiten.
  • Ongeveer 33 % gaat niet op schoolreisjes.
  • Ongeveer 50 % neemt af en toe, of nooit vriendjes meen naar huis omdat ze zich schamen.
  • 40% eet niet elke dag warm eten.

Dit kunnen en mogen wij niet accepteren. De SP West Maas en Waal zet zich in tegen armoede. Zo hebben wij al twee keer voor kerstmis een inzamelingsactie voor de voedselbank gehouden, gelukkig met succes. We zijn de inwoners van Dreumel en Beneden Leeuwen hier dankbaar voor.

De SP is al enige tijd bezig om een uitdeelpunt in Beneden Leeuwen te realiseren. Dit is eindelijk gelukt! De mensen die hulp nodig hebben van de voedselbank hoeven dan niet meer naar Tiel. Dit was een probleem omdat mensen vaak geen vervoermiddel hebben of het openbaar vervoer niet kunnen betalen. De voedselbank Tiel zegt dat hierdoor mensen geen voedselpakket kunnen ophalen. Doordat er nu een geschikte locatie is gevonden op De Peel in Beneden Leeuwen kunnen mensen die dit nodig hebben straks de pakketten ook in West Maas en Waal afhalen.

Er is nu nog één probleem wat opgelost moet worden: voor het vervoer van de pakketten van Tiel naar West Maas en Waal is een koelwagen of aanhanger nodig. Dat zijn de wettelijke voorschriften van de keuringsdienst van waren. Zonder koelwagen worden er dus geen pakketten in West Maas en Waal uitgedeeld.

Daarom doet de SP een oproep aan mensen of bedrijven die een koelwagen of aanhanger beschikbaar hebben, zich te melden. De koelwagen moet beschikbaar zijn voor de vrijdagochtend voor 1 ½ tot 2 uur. Voor meer informatie of wanneer u tips heeft: Herman van Ooijen telefoon 0487 501694.

Al vast bedankt, Herman van Ooijen, secretaris SP. 

Reactie toevoegen

U bent hier