h

Coalitieakkoord Vlees noch Vis

14 september 2014

Coalitieakkoord Vlees noch Vis

De Fractie van de SP West Maas en Waal heeft afgelopen donderdag tijdens de raadsvergadering gereageerd op het coalitieakkoord dat opgesteld was door de FD en VVD. Hieronder volgt de inleiding. 

Geachte leden van de coalitie,

U heeft ons uitgenodigd om te reageren op het coalitieakkoord. De SP geeft hier graag gehoor aan en zal inhoudelijk op het programma reageren.

Maar eerst het volgende: In de oplegger bij het akkoord staat dat “de coalitie van FD en VVD samen met de oppositie wil optrekken in het tot stand brengen van beleid”. Er staat ook aangegeven dat “wanneer de oppositiepartijen iets missen in het akkoord, het mogelijk moet zijn het coalitieakkoord uit te breiden”.

Voorzitter, dit lijkt een mooie handreiking om tot een constructieve samenwerking te komen. Toch ben ik sceptisch. Dit voorstel neigt namelijk naar een raadsprogramma. Een raadsprogramma komt meestal tot stand tijdens de coalitie onderhandelingen in samenwerking met alle partijen. De coalitie heeft er echter voor gekozen om na de verkiezingen eerst de wethoudersposten te verdelen en vervolgens aan het werk te gaan met het coalitieakkoord, zonder daar de oppositie op enige wijze in te betrekken.  Maar goed, waarschijnlijk heeft voortschrijdend inzicht er toe geleid om de oppositie uit te nodigen een bijdrage te leveren. De SP was bij de ontvangst van het akkoord dan ook benieuwd welke kansen en mogelijkheden er in het akkoord liggen om samen te werken aan vernieuwing en bestaand, goed beleid door te zetten.  

Met dit in het achterhoofd heeft de SP het programma gelezen. Er staan zeker punten in het akkoord waar de SP volledig achter kan staan, maar dat is ook niet zo moeilijk. Wat we missen is de concretisering, het is vlees noch vis, je kunt er alle kanten mee uit. Of dit de kant is die de SP ook op wil, zal nog moeten blijken uit de voorstellen die de komende vier jaar in de raad de revue zullen passeren.  De SP zal daarom nu, n.a.v. het coalitieakkoord geen moties of amendementen indienen, maar de concrete voorstellen in de raad afwachten. Wat de SP wel wil doen, nu de kans er ligt, is vragen om verheldering en aangeven wat we missen in het akkoord. Dit echter niet uitputtend. U kent ons verkiezingsprogramma, het is duidelijk waar de SP voor staat en ik zal u met het oog op de tijd, dit programma niet gaan voorlezen. Dat u ons programma wel gelezen heeft blijkt uit de punten van herkenning, bijvoorbeeld het dorpsplein Wamel, aandacht voor de Zandstraat, geen verdringing van arbeid. Toch, het zal u niet verbazen, mist de SP nog veel. Het is aan u om hier iets mee te doen. 

Voor een overzicht van de volledige reactie svp de link gebruiken.   

U bent hier