h

Als een kip zonder kop

17 december 2015

Als een kip zonder kop

Foto: SP / national geographic kids

De SP is zeer verheugd dat de fractievoorzitter van de VVD in West Maas en Waal zich verwaardigt een reactie te schrijven  op de kritiek van onze fractie over de voucherbonnen voor minima in onze gemeente. Al lijkt het er wel behoorlijk op dat de VVD haar straatje aan het schoon vegen is.Want wat valt bij monde van Arjan Voorhorst in de Waalkanter te lezen, de VVD wil het idee van de voucherbonnen anders gaan uitvoeren. De voucherbonnen zullen geen minima bonnen worden, maar algemene waardebonnen die breder worden verstrekt. Hij had daar wel bij moeten schrijven dat de VVD daar voorstander van is, maar dat hun idee niet door de wethouder overgenomen wordt. Dus daar hebben we helemaal niets aan.

Maar de SP is allang tevreden dat het besef dat er in West Maas en Waal minima zijn die niet door zo’n minimavoucher herkend willen worden, ook bij de VVD is ingedaald. Al blijft natuurlijk dat andere idiote idee post vatten bij de VVD, dat deze bonnen besteed moeten gaan worden bij de lokale ondernemers. De SP is faliekant tegen want daardoor worden uitkeringsgerechtigden gedwongen om alleen in onze gemeente de bonnen te besteden. De SP is altijd in de veronderstelling geweest  dat de VVD het liberale principe van keuzevrijheid hoog in het vaandel draagt maar blijkbaar is dat alleen maar van toepassing op de werkenden en zijn mensen met een uitkering hiervan uitgesloten. Ik ga bijna denken aan die ene zin uit George Orwells boek, Animal Farm- vrij vertaald:iedereen is gelijk, maar sommigen zijn meer gelijk dan anderen.

Volgens de VVD zorgt het idee van de SP om VVV bonnen uit te geven juist voor keuzeonvrijheid omdat deze bonnen beperkt te gebruiken zijn en beweren ze ook dat de minima juist bij deze aangesloten winkels minder aansluiting vinden. Onze vraag is, heeft de VVD wel eens onderzocht hoeveel winkels er VVV bonnen accepteren? Het antwoord: slechts 24 duizend winkels in heel Nederland doen eraan mee, tegenover die hooguit 100 winkels in onze gemeente. De hele voorgaande redenatie van de VVD valt daarom in de categorie (en daar komt het dier tevoorschijn beste lezer) gekakel als een kip zonder kop. Als laatste nog dit: Arjan Voorhorst vermeldde, met niet ingehouden trots in zijn ingezonden brief, dat geen enkele andere politieke partij in de gemeenteraad de motie van de SP heeft gesteund. Dat zegt volgens ons genoeg over die andere partijen en hoe ze over minima denken.

Gert Jan Joosen, fractievolger

Reactie toevoegen

U bent hier