h

Thuiszorgmedewerkers aan van Swam: “Laat ons niet in de steek”

3 november 2017

Thuiszorgmedewerkers aan van Swam: “Laat ons niet in de steek”

Foto: SP West Maas en Waal

Op 24 oktober heeft thuiszorgorganisatie Axxicom, die werkzaam is in het land van Maas en Waal, bij het UWV voor vijf medewerkers ontslag aangevraagd. Medewerkers van Axxicom geven aan dat dit komt door het beleid van de gemeente en richten zich dan ook tot de wethouder. Tijdens de raadsvergadering van 1 november hebben ze van Swam een steek met een hoop aangeboden onder het motto “Laat ons niet in de steek”. De oorzaak van het ontslag is dat de nieuwe werkwijze die de gemeente enkele jaren geleden heeft ingevoerd voor Axxicom verliesgevend is. Hierbij is niet het aantal zorguren maar een schoon en leefbaar huis leidend. Het gevolg is dat cliënten minder uren krijgen, medewerkers meer moeten doen in minder tijd en minder mogen werken dan hun contracturen. De SP steunt de medewerkers met het behoud van hun baan en goede thuiszorg voor cliënten en heeft de wethouder met succes gevraagd om zich hiervoor in te zetten.  

De ontslagen dames zijn met collega’s en cliënten naar de raadsvergadering van 1 november gegaan en hebben kritiek geuit op wethouder van Swam van sociale zaken. “Wij zijn gewone thuiszorghulpen en wij zijn helemaal niet zo dat wij altijd vooraan staan om te klagen en te mopperen…. Maar nu moeten we wel want vorige week stond in de krant dat u ontevreden bent over de kwaliteit die Axxicom te bieden heeft” zei Diny Brands die insprak. De wethouder zou dit in een interview met de Gelderlander hebben gezegd en de conclusie dat de cliënten weglopen omdat Axxicom-medewerkers geen goed werk afleveren is dan snel getrokken. Brands richtte het  woord tot de wethouder en legde uit dat het niet aan de medewerkers lag want die hebben meer dan hun best gedaan. De oorzaak is het beleid van de gemeente. Brands: “Beste wethouder, de hoop van cliënten en van ons is op u gevestigd. Wilt u zich inzetten voor de vijf collega’s die nu ontslagen worden en de cliënten die hun hulpen verliezen? Wilt u in gesprek gaan met zorggroep Maas en Waal? U heeft afgelopen jaren wat steekjes laten vallen. Wij hebben dat steekje weer opgeraapt en bieden u dat aan, samen met de hoop dat u er iets goed mee doet” Er werd met borden gezwaaid , waar de tekst op stond ,, Laat ons niet in de steek” en de wethouder kreeg een hoop (eetbare bolus) aangeboden uit een po (ondersteek).  De actie van de dames was succesvol! Nadat SP fractievoorzitter Willeke van Ooijen de vragen van de dames nog eens had herhaald, beloofde van Swam zich in te zetten en in gesprek te gaan met de zorgaanbieders in West Maas en Waal. Ook gaat hij de raad laten weten wat de uitkomst is van deze gesprekken. Bovendien verklaarde van Swam dat het uiteraard niet de bedoeling was geweest de dames te betichten van het afleveren van slecht werk, integendeel.

Het was de tweede keer in 1.5 jaar tijd dat ontslag werd aangevraagd voor een aantal thuiszorgmedewerkers. De eerste keer was in maart 2016, maar dit ontslag was door een succesvolle actie van SP en FNV snel van de baan. Al was toen al duidelijk dat het beleid van de gemeente zou leiden tot nog meer problemen.  De ingesproken tekst vindt u hier onder. 

 

Reactie toevoegen

U bent hier