h

SP: Stop met giflozingen op de Waal

23 oktober 2018

SP: Stop met giflozingen op de Waal

Foto: Diana van Olderen

Er worden door binnenvaartschepen grote hoeveelheden giftig benzeen geloosd tijdens het varen op de Waal. De SP maakt zich grote zorgen om de volksgezondheid, en dringt er bij de provincie op aan deze lozingen te stoppen.

Vanochtend viel in de krant te lezen dat schepen die vanuit Duitsland komen varen in Gelderland massaal de sluizen openzetten. Zo worden er vele kilo’s benzeendampen over de Rijn en de Waal uitgespoten, die ook in bewoond gebied terecht komen. SP-fractielid Rick Hovens (Nijmegen) hierover: “Deze zaak stinkt aan alle kanten. Die schepen mogen in Duitsland niet lozen, dus komen ze naar Nederland omdat het hier nog niet verboden is. In Gelderland is het sinds vorig jaar wel verboden, maar de provincie kan niet handhaven vanwege een gebrek aan controleurs. Bizar, want de provincie heeft geld zat om mensen aan te nemen. Onverantwoord om zo met de volksgezondheid om te springen!”

Ook de SP in West Maas en Waal is ongerust en vraagt aan het college om de provincie op te dragen per direct te controleren op illegale lozingen. Ook de provinciale statenfractie zet het onderwerp hoog op de agenda, en SP-kamerlid Cem Laçin stelt morgen kamervragen aan de minister.

Hieronder de schriftelijke vragen die de SP gesteld heeft

 

Reactie toevoegen

U bent hier