h

SP in actie tegen de verhuurdersheffing

16 september 2013

SP in actie tegen de verhuurdersheffing

Komende weken nemen SP vrijwillgers huis aan huis een huurenqûete af. Het doel is om de gevolgen van de bezuinigingen in de huursector in kaart te brengen voor de gemeente West Maas en Waal. De resultaten zullen gepresenteerd worden op een openbare avond die dit najaar plaatsvindt.

Het kabinet draait de sociale huursector langzaamaan de nek om. Dit jaar kreeg de huurder te maken met een sterke huurstijging tot wel 6,5% als gevolg van het regeerakkoord omtrent de verhuurdersheffing, waarmee de coöperaties in 2017 gezamenlijk 1,7 miljard euro moeten ophoesten. Dit is ca 800 euro per huurwoning. De huurders draaien voor dit bedrag op.

De SP in West Maas en Waal is van mening dat dit maatschappelijk onaanvaardbaar is. Veel mensen kunnen straks huur niet meer opbrengen en moeten dus hun huis uit. Een ander gevolg kan zijn dat groot onderhoud en nieuwbouwplannen worden uitgesteld. Veel coöperaties zetten huurhuizen te koop om aan de eisen van het kabinet te kunnen voldoen. Dit terwijl er nog steeds wachtlijsten zijn voor (goedkope) huurwoningen.

De SP is van mening dat er juist geïnvesteerd moet worden in de huursector in plaats van bezuinigd. Hierdoor slinken de wachtlijsten, blijven jongeren in de gemeente wonen en het is goed voor de werkgelegenheid.

Dit najaar organiseren wij een informatie-avond voor alle huurders in de gemeente West Maas en Waal. Op deze avond zal een Tweede Kamerlid aanwezig zijn, en er is aandacht voor Gelderland bouwt, het plan van de SP Gelderland om de bouw weer vlot te trekken. Verder zullen wij ook de woningcoöperatie en belangenbehartigers uitnodigen. Het doel van deze avond zal zijn duidelijkheid te verschaffen over de gevolgen van de verhuurdersheffing én wat we kunnen doen om het kabinet op andere gedachten te brengen.

In aanloop naar deze avond houden wij een huurdersenquete en komen SP vrijwilligers bij u aan de deur om in beeld te krijgen hoe u als huurder de stand van zaken ervaart. De resultaten zullen worden gebruikt als leidraad op de informatie-avond. De exacte datum van deze avond wordt te zijner tijd bekend gemaakt. 

Reactie toevoegen

U bent hier