h

3e editie café Tûttel geslaagd

6 maart 2015

3e editie café Tûttel geslaagd

Het was weer een gezellige boel afgelopen zondagmiddag in café De Bever te Beneden Leeuwen. De poster die dit evenement aankondigde met de 2 boksende burgemeesters schepte hoge verwachtingen. Maar mensen die dachten dat het een bloedige strijd zou worden tussen de 2 burgervaders kwamen bedrogen uit.

Dat had vooral te maken met gespreksleider Manon Reijnen die de touwtjes tijdens het gesprek stevig in handen hield. Dat was nodig, want vooral burgemeester Steenkamp staat erom bekend dat wanneer hij eenmaal de aandacht heeft, zijn ware schoolmeesters-aard naar boven komt. Verder verliep de discussie tussen de 2 burgemeesters uiterst vreedzaam. Men liet elkaar uitspreken en waren het opvallend vaak met elkaar eens. Slechts op één punt verschilden zij van mening. Burgemeester Steenkamp van West Maas en Waal was de mening toegedaan dat zijn gemeente zelfstandig moet blijven, terwijl burgemeester Van Eert van Beuningen een gemeente van 100.000 inwoners als onontkoombaar zag en daarvan ook de voordelen ter tafel bracht.

Ronald van Raak, die als tafelheer fungeerde, was er echter als de kippen bij om de burgemeester erop te wijzen dat een grote gemeente hogere financiële lasten met zich meebrengt en een grotere afstand tot de burger. Als laatste ging het gesprek erover wie zou moeten gaan bepalen of er herindeling moet komen of niet. Ronald van Raak was hierin heel stellig: de democratie is van de inwoners, de gemeenteraad is door hen gekozen. Als je dus iets aan de democratie wilt veranderen, dan moet je de inwoners hierin het laatste woord geven in de vorm van een referendum.

Na een muzikale opluistering door Wim Reijnen, was het de beurt aan Jan van Lent van de ZLTO (de land- en tuinbouworganisatie van Zuid-Nederland) om het gesprek aan te gaan met Erik van Dijk, SP kandidaat voor de Gelderse Provinciale Staten. Erik introduceerde zich bij het publiek, gevolgd door een introductie van Jan van Lent. Het gesprek ging van kleinschalige familiebedrijven tot de grote megastallen.

Het cabaretduo 'Gemeend' nam de burgemeesters op de hak door het gesprek nog eens over te doen, maar dan als de echtgenotes. Ook gaven zij een eigen versie van  het gesprek tussen Erik van Dijk en Jan van Lent, natuurlijk  met een vette knipoog.

Om half vijf kon een ieder terugkijken op een leuke en interessante middag met dito gasten. Op naar het volgende politieke café wat mogelijk rond september gaat plaatsvinden en als alles goed gaat draagt deze editie het thema 'De Nieuwe Landelijke Verkiezingen'.

Reactie toevoegen

U bent hier