h

Motie VVV-bonnen voor minima verworpen

4 december 2015

Motie VVV-bonnen voor minima verworpen

Foto: blik op nieuws / blik op nieuws

Het college van B&W is van plan om in 2016 bijstandsmoeders, mensen met schulden en chronisch zieken en gehandicapten een extraatje te geven. Dit extraatje bedraagt €150,- en zal uitgereikt worden in de vorm van vouchers die ingeleverd kunnen worden bij de middenstand in West Maas en Waal. Het college heeft daarvoor de plaatselijke ondernemersvereniging opgeroepen om degene die de voucher uitgeeft een extra arrangement aan te bieden. De SP is tegen deze constructie om minima een extraatje te geven. Op deze manier wordt bij de winkelier bekend dat het om iemand gaat die aangewezen is op een uitkering.

En beste lezer, degene die de vouchers ontvangt heeft ook nog eens de verplichting om deze alléén binnen de gemeentegrenzen van West Maas en Waal te gebruiken. Die mooie winkel in Tiel of Nijmegen, waar misschien meer waar voor hun geld te krijgen is, blijft hierdoor buiten bereik. Mensen die het al moeilijk genoeg hebben wordt hierdoor hun keuzevrijheid ontnomen. Maar dat zal de gemeente een worst zijn, want die redeneert dat de minima dit extraatje gratis krijgen en dat ze daarom niet moeten zeuren over keuzevrijheid en privacy. Typisch een denkwijze van mensen die nog nooit armoede gekend hebben.

De SP heeft daarom een motie opgesteld en deze in de raadsvergadering van 3 december 2015 ingediend. Hierin werd het college opgeroepen om in plaats van vouchers, VVV-bonnen uit te reiken die wél in heel Nederland vrij te besteden zijn, zonder dat hierbij herkenbaar is dat het om 'armoedebonnen' gaat.

Uiteraard is onze motie unaniem verworpen. Natuurlijk waren de FD en VVD tegen, en het CDA en SMW wilden de zittende partijen niet tegen de haren instrijken en stemden mee. Voor ons des te meer een teken dat wij het weer bij het rechte eind hadden, om onze motie in te dienen.

Reactie toevoegen

U bent hier