h

De dubbele moraal van de gemeente West Maas en Waal

12 oktober 2019

De dubbele moraal van de gemeente West Maas en Waal

Tijdens de laatste raadsvergadering van 3 oktober 2019, zijn door de SP-fractie vragen gesteld over de slibstort in het zandafgravingsgebied “Over de Maas”. De aanleiding was de uitzending van Zembla van donderdag 26 september 2019, waarin het storten van buitenlands slib in de Nederlandse plassen aan de kaak werd gesteld. 

Omdat onze gemeente destijds in alle toonaarden zweeg over de samenstelling en de herkomst van het slib, heeft de SP haar fractie in de 2de kamer benaderd en deze heeft hierover Kamervragen gesteld en moties ingediend. Kortom nadat het Burgercollecief Dreumel en de SP West Maas en Waal aandacht hebben gevraagd voor deze kwestie is de zaak aan het rollen gegaan. 

Hierdoor moest wethouder Mol uiteindelijk actie ondernemen. Maar haar houding bestond vooral uit het geruststellen van de Maas en Waalse inwoners. In eerste instantie was het college namelijk vol vertrouwen dat controle en handhaving voldeden. Echter uit onderzoek van het Burgercollectief blijkt dat de scheepsladingen met slib nauwelijks gecontroleerd worden en dat handhaving een wassen neus is. Ook wethouder Mol erkent dit nu. Vreemd is het daarom, dat de wethouder blijft volhouden niet bij machte te zijn om iets aan de bestaande situatie te veranderen. Ze stelt dat het in handen ligt van de minister en niet bij de gemeente. De SP vindt dat we hier niet stilzwijgend mee akkoord moeten gaan, maar dat we een krachtig signaal moeten afgeven. Daarom hebben wij een motie ingediend. Hiermee werd het college opgeroepen om “druk uit te oefenen bij het bevoegde gezag om het verondiepen door middel van slibstort met onmiddellijke ingang te stoppen”. Buiten verwachting wilde de rest van de raad en het college niet instemmen met deze motie en laat hiermee onze inwoners in de kou staan. 

Onbegrijpelijk want er is de afgelopen jaren tonnen sloop en bouwafval gestort waarvan de herkomst en de samenstelling onduidelijk is. Sterker, er wordt nog steeds gestort en iedere inwoner weet dat het gif over tientallen jaren via het grondwater omhoog kan komen. Dit zal een groot risico gaan vormen voor onze leefomgeving en voor de volksgezondheid van de inwoners van West Maas en Waal op lange termijn. 

Tenslotte, wat de gemeente verzwijgt en wat onderzoeksjournalisten naar buiten hebben gebracht, is dat onze gemeente ongeveer twee miljoen euro overhoudt aan de slibstort. Dit schijnt onderdeel te zijn van de geheime overeenkomst met de ontzander. Het college hult zich in stilzwijgen. De SP heeft niet deelgenomen aan het overleg waar over deze overeenkomst is besloten en was daardoor niet op de hoogte hiervan. Het heeft er alle schijn van dat de zak met geld belangrijker is dan de gezondheid van onze inwoners. Onze fractie past hiervoor. 

Willeke van Ooijen en Gert Jan Joosen, raadsleden SP West Maas en Waal. 

 

Reactie toevoegen

U bent hier