h

SP-ers voeren actie bij ‘Over de Maas’ om granulietstort te voorkomen

2 maart 2020

SP-ers voeren actie bij ‘Over de Maas’ om granulietstort te voorkomen

Foto: SP Gelderland

Het SP-MilieuAlarm Team voert op maandagochtend 2 maart actie bij de toegang tot gebied ‘Over de Maas’. De partij wil een einde aan het storten van vervuild granuliet in het natuurgebied. SP-kamerlid Cem Lacin en lokaal SP-fractievoorzitter Willeke van Ooijen stappen zelf ook in een boot. Lacin: Onbegrijpelijk dat de minister de stort van granuliet laat doorgaan. Het lijkt erop dat de vergunning voor de stort in de achterkamertjes is geregeld.  Daarnaast weet de minister niet eens wat het dumpen met granuliet in natuurgebieden precies voor gevolgen heeft voor het milieu. Eén grote gok en het milieu en omwonenden zijn er mogelijk de dupe van.’

Foto: SP Gelderland

Omdat de minister weigert in te grijpen voert de SP actie bij de toegang tot ‘Over de Maas’ met een symbolische blokkade. Van Ooijen: ‘De afgelopen twee weken varen er nóg meer boten af en aan met vervuild granuliet. Als de minister niet per direct zorgt voor een verbod, dan houden wij ze zelf tegen. Onze rivieren en plassen zijn geen afvoerputje.’ De SP wil dat er zo snel mogelijk een verbod komt op het dumpen van vervuild granuliet en vervuild slib in ‘Over de Maas’ en op zo’n 50 andere plekken in Nederland.

De SP is al jarenlang zowel in de gemeente West Maas en Waal, in de Gelderse Staten als in de Tweede Kamer bezig om milieuvervuiling en het storten van vervuilde bagger en grond tegen te gaan. Begin februari ontstond er veel ophef over het storten van granuliet in 'Over de Maas' bij Alphen. Ambtenaren werden onder druk gezet om akkoord te gaan met het dumpen van granuliet, ondanks de grote zorgen en bezwaren die zij hadden. Al jaren wordt er vervuild slib, bagger en granuliet gestort in Nederlandse plassen. Op ruim 50 plekken in ons land is er in de afgelopen 10 jaar vervuild slib gestort, waarbij het vaak gaat het om voormalige zandwingebieden. 

Voor SP-Kamerlid Cem Lacin is de maat vol. Lacin: 'Het vervuilde slib wordt vanuit heel Europa naar Nederland gehaald. Terwijl bedrijven er flink aan verdienen, blijven omwonenden met de rotzooi achter. We moeten de natuur beschermen, daarom moet het storten met vervuild afval stoppen.' De SP is twee weken geleden een petitie begonnen tegen het storten van vervuild slib, bagger en granuliet in de Nederlandse plassen. Op maandag 9 maart is er een hoorzitting in de Tweede Kamer. Het SP-MilieuAlarm Team zal vaker in actie blijven komen als dat nodig is.  

 

 

Reactie toevoegen

U bent hier