h

Het addertje

3 december 2015

Het addertje

Foto: SP

Het college van B en W heeft  in al zijn wijsheid besloten dat bijstandsmoeders, mensen met schulden  en chronisch zieken en gehandicapten in 2016 een extraatje van 150 euro krijgen in het kader van het armoedebeleid. Dat is toch fantastisch zult u als argeloze lezer denken,  maar er zit een addertje onder het gras. Want dat douceurtje van 150 euro krijgen ze niet handje contantje, dat gaat in de vorm van vouchers die ze dan weer  kunnen besteden bij de plaatselijke winkeliers in West Maas en Waal. En daar zit nu net dat addertje onder het gras  verscholen. Buiten West Maas en Waal kan de bon niet besteed worden en zijn de voucherhouders  veroordeeld om de spulletjes alleen in onze gemeente te kopen.

Dus niet in Tiel of Nijmegen waar ze misschien veel meer waar voor hun geld hadden kunnen krijgen. Het hele idee begint hierdoor al aardig op een één-tweetje tussen gemeente en de ondernemersvereniging  te lijken, maar dat is ook logisch met de VVD in het college. Zou het nog steeds zo slecht gaan met de economie dat zelfs zo’n voucher gebruikt moet worden om de plaatselijke middenstand een handje te helpen? Laat zo’n initiatief dan maar aan de VVD  over want als je die de vrije hand geeft wordt alles uitgevoerd in het kader van marktwerking. 

De SP wil ons college een handje helpen en heeft de oplossing om de uitkeringsgerechtigden  voor de middenstanders herkenbaarder te maken, zodat ze niet die vouchers hoeven te gebruiken. Let maar eens op als je een groepje SP ‘ers ziet. Die je kun je in het wild altijd herkennen aan het speldje van de tomaat die ze te pas en te onpas dragen. Het is veel efficiënter om alle minderbedeelden die voor die extra bijdrage in aanmerking komen alleen maar een speldje te sturen met een U van uitkering of de M van minima erop. Dan kan de plaatselijke ondernemer armoedzaaiers die dit speldje dragen in een oogwenk onderscheiden van de “gewone mensen”. Dat is ook nog eens gemakkelijker voor de winkelier, weet ie meteen wat voor vlees hij in de kuip heeft. En wordt het weer net als vroeger, alleen kon je het toen aan het plaatje op je fiets zien.(de heel ouderen onder ons weten precies waar ik over praat)

U vindt misschien dat ik een goedbedoelde actie van onze gemeente aan het belachelijk maken ben, maar dat moet ik wel, want degene die deze stigmatiserende vouchers bedacht heeft zou zich diep moeten schamen.  Vooral in deze tijd waarin privacy een groot goed is, vindt men blijkbaar dat anonimiteit voor de minima in West Maas en Waal niet nodig is. Die zijn toch al gewend aan het gebrek daaraan. De SP roept de gemeente op dit onzalige plan heel gauw te verwijzen naar de papierversnipperaar en niet al te moeilijk te doen in deze voor minima toch al moeilijke tijd. Dus college, cash in het handje die extra poen! Dan pas is er echt sprake van keuzevrijheid en geen privacy schending voor de mensen die het het hardst nodig hebben.

 

Gert Jan Joosen,  fractievolger 

Reactie toevoegen

U bent hier