h

Motie van wantrouwen tegen wethouder van Swam

2 november 2016

Motie van wantrouwen tegen wethouder van Swam

Tijdens de raadsvergadering van 2 november waarin de begroting voor 2017 werd besproken heeft de SP een motie van wantrouwen ingediend tegen wethouder van Swam. De motie was gericht tegen het WMO beleid van de afgelopen jaren. Hieronder het betoog van fractievoorzitter Willeke van Ooijen. De motie werd verworpen door alle andere partijen in de raad. Dat is ook niet verwonderlijk want deze hebben het beleid altijd in grote lijnen gesteund en zijn nooit kritisch geweest op de wethouder. 

Het zal u niet verbazen dat wij het voor de rest van dit betoog vooral over de zorg gaan hebben.

Want ondanks de schijndraai die onze wethouder in september gemaakt heeft n.a.v. van de uitspraak van de Centrale Raad van Beroep van 18 mei jongstleden, is hij nog steeds voornemens om op dezelfde voet door te gaan. Het heilloze beleid waar wij de afgelopen twee jaar al op gewezen hebben blijft hiermee gecontinueerd.

Keer op keer heeft de SP vragen gesteld over de WMO en met name de thuiszorg en talloze moties hierover zin ingediend. Maar helaas de wethouder en ook de overige raadsleden bleken ziende blind en horende doof.

Heeft de wethouder op het verkeerde paard gewed toen hij aan het begin van zijn ambtsperiode vol enthousiasme en bezuinigingsdrift aan de transities begon? De SP denkt van wel.

Op 18 mei Namelijk heeft de Centrale Raad van Beroep, het hoogste gerechtsorgaan wat Nederland kent, bindende uitspraken gedaan met betrekking tot de toekenning van huishoudelijke zorg. Gesteld is dat gemeentes te zwaar bezuinigd hebben door de uren van bijna alle zorgvragers te halveren en hier niet de verantwoordelijkheid voor te nemen. Onze gemeente probeert na de uitspraken van de CRvB te redden wat er te redden valt en probeert de schade te beperken door bij alle zorgvragers in West Maas en Waal opnieuw een keukentafelgesprek te arrangeren, met daarbij de benodigde extra meerkosten.  

Opvallend omdat wethouder van Swam herhaaldelijk verklaard heeft afgelopen jaar, dat er van korting in uren helemaal geen sprake zou zijn. Tijdens een raadsvergadering afgelopen juli weigerde hij zelfs nog mee te gaan met de SP die verzocht om zorgvragers de uren volgens de WMO 2015 toe te kennen. De SP heeft er sinds 2015 op gehamerd dat overal in het land rechtszaken werden gewonnen en dat de gemeente in de problemen zou komen wanneer er halsstarrig vastgehouden  zou worden aan dit asociale beleid.

Helaas is gebleken dat de SP gelijk heeft gekregen. Uit de beantwoording van de vragen hierover op 7 juli bleek immers dat de inhuur van consulenten in 2016 553293 euro heeft gekost. Uiteraard gaat het hierbij niet om louter 2de gesprekken maar de SP had de wethouder in juli al voorgerekend dat de reparatie ongeveer 450.000 euro zou gaan kosten.

Zorgvragers hebben na de uitspraak afgelopen tijd  een brief van de Vraagwijzer gekregen met de aankondiging dat ze weer net zo veel uren thuiszorg zouden krijgen als vóór de bezuinigingswoede van de Coalitie van FD en VVD. Wel is er sprake van rechtsongelijkheid want hoewel er inderdaad mensen zijn die een brief hebben gekregen, er zijn nog steeds zorgvragers die in het ongewisse zijn over hun uren huishoudelijke zorg. De laatste groep krijgt opnieuw een gesprek met consulenten van Vraagwijzer. De consulenten die deze taak weer opnieuw moeten gaan uitvoeren kosten de gemeente weer een flinke bom duiten, voor de tweede keer! 

Uiteindelijk heeft de SP na drie maanden wachten antwoord gekregen op de vraag hoeveel het optuigen van het bezuinigingscircus heeft gekost. Het antwoord bestond uit niet meer dan een kolommetje met 9 cijfers. Het is ons een raadsel waarom dit zo lang duurde. We vinden het schandalig dat het zo lang heeft moeten duren om tot deze beantwoording te komen die heel summier is. Het lijkt er op dat het er onze wethouder aan gelegen is om in deze zaak zo min mogelijk openheid van zaken te geven en een rookgordijn omtrent de extra meerkosten op te werpen.

De coalitie van FD en VVD  heeft de SP keer op keer verweten geen vertrouwen in de wethouder te hebben maar heeft zelf de wethouder klakkeloos gevolgd in dit hachelijke avontuur. Maar de SP is zich er terdege van bewust dat wij een boodschap brengen die de coalitie liever niet hoort. Dat bleek op 20 september toen u trachtte de SP te muilkorven door met een verklaring te komen waar u zich als raadslid voor zou mogen schamen. Wij als SP hebben gebruik gemaakt van ons democratisch recht als raadslid om misstanden aan de kaak te stellen en de daarbij behorende vragen. Het is voor ons onbegrijpelijk dat, hoewel u de signalen ook moet hebben opgemerkt, u op geen enkele wijze actie heeft ondernomen om uw controlerende en sturende taak uit te voeren.  Nee u heeft er voor gekozen om in plaats hiervan de boodschapper monddood te willen maken. Maar wij willen u er op attenderen dat ondanks uw pogingen de discussie rondom de thuiszorg te stoppen, wij net zo lang zullen doorgaan tot u inziet dat u uw zienswijze zult moeten aanpassen zoals ook de rechter heeft bevolen.

Van af het begin van de huidige raadsperiode heeft de wethouder halsstarrig zijn beleid uitgevoerd en heeft niet willen luisteren naar de signalen uit de samenleving. Dit resulteerde in januari van dit jaar in een motie van afkeuring. Toch  is de wethouder ijzeren Heinig doorgegaan, ondanks waarschuwingen van de SP, tot hij werd teruggefloten door de rechter. En zelfs nu nog legt hij de uitspraken van de rechter naast zich neer.

Alles overziende is dit voor ons, zoals u zult begrijpen, niet te accepteren en daarom dienen wij een motie van wantrouwen in tegen wethouder van Swam. 

Willeke van Ooijen
Gert Jan Joosen 

 

Reactie toevoegen

U bent hier